Om indadvendte brystvorter og svamp på brystvorterne

/Indadvendte Brystvorter
Om indadvendte brystvorter og svamp på brystvorterne

Den fysiologiske funktion af brystvorter (latin: papilla mammaria) er at levere modermælken der produceres i kvindens mælkekirtler til babyen under amning.

Pattedyrunger har et instinkt, der får dem til at søge brystvorten for at die samt et sutte-instinkt, der får dem til at udtrække mælken.

Kvindebrystets anatomi

Her et skematisk udsnit af kvindens bryst

– 1. Brystvæggen
– 2. Pectoralis musklerne
– 3. Smålapper
– 4. Brystvorte
– 5. Areola
– 6. Mælkegangene
– 7. Fedtvæv
– 8. Hud

Brystvorten er omgivet af en pigmenteret Areola, hvori talrige talg- og duftkirtler ender. De reagerer på irritation i form af berøring eller kulde og fungererer hermed også som en erogen zone for både mænd og kvinder.

Brystvortens fine følsomhed tjener dog frem for alt bedst til at finde frem til spædbarnet ved amning, da brystvorten bliver stiv, når den berøres af babyen.

Kvindens bryst består af ca. 15-20 mælkekirtler, som med deres mælkegange ender i brystvorten.

Kirtlerne er forankret i fedtvæv og producerer modermælk. De dannes i puberteten gennem hormonel

indflydelse fra talgkirtelvævet og afvikles i overgangsalderen.

Talgkirtlerne – også kaldet Montgomery´ske kirtler – består af 10-15 små knopper på Areola. Talgkirtlernes funktion er at beskytte brystvorten og Areola under amning. Trykkes eller masseres brystvorten produceres der et fedtholdigt olieagtigt hvidt sekret, der har til formål at beskytte brystvorterne. Talgkirtlerne er specielt synlige, når brystvorten er stiv.

Indadvendte brystvorter

Som navnet antyder vender indadvendte brystvorter indad. Hos nogle kvinder er begge brystvorter indadvendte – for andre gælder det kun det ene bryst.

Indadvendte brystvorter er normalt et fænomen, der viser sig hos unge piger i puberteten. Såfremt brystvorten vender sig indad senere i livet, kan det være et symptom på sygdom, og man bør derfor straks søge lægehjælp.

På billedet til venstre ses et typisk eksempel på en indadvendt brystvorte.

Indadvendte brystvorter kan være et stort problem for mange kvinder – både æstetisk og praktisk set. Det besværliggør amningen hos kvinder, da spædbarnet ikke kan suge mælken direkte fra brystvorten. Indadvendte brystvorter skyldes ofte, at mækegangene er for korte. I langt de fleste tilfælde kan kvinder med indadvendte brystvorter amme uden behandling.

Amning med indadvendte brystvorter

Indadvendte brystvorter afspejler hovedsageligt et æstetisk problem og er ikke forbundet med nogle medicinske komplikationer. Selvom det kan være besværligt at amme med flade eller indadvendte brystvorter, er det bestemt ingen hindring for en vellykket amning.

Her er nogle gode råd til, hvordan brystvorten inden amningen kan vendes udad ved hjælp af simple teknikker:

Vend brystvorten på vrangen – Grib fat under brystvorten med tommelfinger og pegefinger og tryk langsomt, hvorved brystvorten langsomt presses udad. Det sker, at brystvorten bliver hård, når den vendes, hvilket kan være smertefuldt for kvinden. Dette efterlader mange kvinder med et dilemma: vendes brystvorten ikke, kan det være svært for barnet at få rigtigt fat, og vendes brystvorten, bliver den hård. Løsning: Vent til brystvorten igen bliver blød efter, at den er vendt, men stadig udadstående.

Hvis brystvorten ikke kan vendes om ved håndkraft, kan følgende tekniske hjælpemidler benyttes:

Brystpumpe – en brystpumpe kan vende brystvorten udmiddelbart inden amning. Pumpens undertryk suger brystvorten udad. Du kan købe en brystpumpe anbefalet til formålet her

Niplette – Nipletten er en lille fingerbølagtig tut, der påsættes brystvorten, hvorved brystvorten ved hjælp af et blidt vakuum trækkes udad. Ofte vil nipletten efter et par ugers brug få brystvorten til at forblive udadvendt.
Nipletten drejer de forkortede mælkegange, hvorved brystvorten kan rette sig op og vende udad. Du kan købe en nipette her

Brystskaller – brystskaller består af en blød silikonedel med hul i midten til brystvorten samt en hård ydre skal. Presset fra bh´en presser skallen ind mod brystet, hvorved den indadvendte brystvorte presses udad og fri af selve brystet.

Undersøgelser har vist, at forsøg på at trække brystvorten frem allerede under graviditeten, enten manuelt eller ved brug af brystskaller, brystpumper eller syringe-teknik (fx Niplette), ikke har nogen virkning på ammeforløbet. Dette skyldes, at det blide vakuum kan være svært at opretholde, såsnart mælken er begyndt at løbe til.

Tværtimod kan den negative opmærksomhed omkring vorterne give en dårlig start på ammeforløbet. Derfor bør disse manuelle teknikker og tekniske hjælpemidler kun anvendes før og efter graviditeten.

De tekniske hjælpemidler kan også bruges rent kosmetisk.

Kun i tilfælde af alvorlige sygdomme såsom brystkræft (mammakarzinoms) korrigerer man brystvorter operativt. Hvis udadvendte brystvorter i en sen alder forandrer sig til at være permanent indadrettede, kan denne forandring af brystvorten være et symptom på brystkræft, hvilket giver anledning til videre undersøgelser.

Af kosmetiske grunde kan man i nogle lande foretage plastiske operationer for at få brystvorterne til at vende udad. En sådan operation er risikabel og må derfor frarådes, idet man kan ødelægge kapaciteten for amning.

Andre vælger at pierce brystvorterne, da et smykke kan forhindre brystvorten i vende tilbage i en indadvendt tilstand. Denne metode er naturligvis kun effektiv, hvis brystvorten er i stand til at være midlertidig udadvendt.
Ligesom plastiske operationer kan piercing af brystvorten have bivirkninger (læs afsnittet Piercing af brystvorter).

Oplever man smerter eller lignende gener i forbindelse med amning, anbefales det, at man anvender brystbeskyttende creme

Svampeinfektion på brystvorter

Måske lyder det underligt, at man kan have svamp i og på brysterne og brystvorterne. Men i grunden er det ikke så mærkeligt.

Der findes mange forskellige bakterier og svampe i vores hud og når vi er sunde og raske og immunforsvaret fungerer normalt, så spiller det hele sammen i en større harmoni.

Svampen Candida albicans findes på alle mennesker, og næsten alle babyer er koloniseret af svampen inden for få timer efter fødslen.
Svampen bliver kun et problem under visse omstændigheder.

Hvordan svamp opstår på brystvorter

Når brystvorterne måske er blevet gumlet i, måske har fået et par små sprækker og har ligget i fugt og varme i timevis i et gennemblødt ammeindlæg eller måske i et uldindlæg, der ikke er vasket længe, fordi det står der at man ikke skal. Ja, så er der gode vækstbetingelser for bla. svampen Candida Albicans, hvis symptomer generer dine brystvorter.

Svampinfektion af huden opstår normalt som følge af, at strukturen i huden eller i slimhinden bryder sammen, hvorved der dannes sprækker i huden. Udsondringen af serum fra de revnede brystvorter forandrer den naturlige tilstand af svampen Candida albicans til en sygdom, der tager form.
Derfor ville svampeinfektion på brystvorter i mange tilfælde være undgået, hvis moderen ikke havde ømme brystvorter og revner i huden på brystvorterne og Areola.

Mange mødre bemærker fluks, hvis deres baby har hvide belægninger på tungen eller indersiden af kind eller læber. Det kaldes trøske og er en svampeinfektion i barnets mund, som via amning kan overføres til morens bryst og brystvorter.
Trøske er i princippet uskadeligt for barnet, hvis ikke det generer suttelysten eller har spredt sig til hele tarmsystemet og giver ballade med megen luft, rød numse osv.

Trøske er alle praktiserende læger også bekendt med, men svamp på brysterne og brystvorterne kniber det desværre stadig med at få øjnene op for. Netop fordi det kan være svært eller direkte umuligt at skimte svampen med det blotte øje, er der mange der underkender de smerteforpinte mødres bøn om hjælp til en smertefri amning.

Symptomer af svampeinfektion på brystvorter

Smerter i brystvorterne begynder efter en periode af smertefri amning. Selvom der findes andre årsager til smerter i brystvorter, er svampeinfektion på brystvorterne den mest almindelige.Svampeinficerede brystvorter eller bryster kan godt være ophovnede, røde eller skinnende og skallende i huden, men de kan også se ganske fine og normale ud.

Da symptomerne til tider kan være svære at se med det blotte øje, er det ikke altid, at lægen tager dine smerter alvorligt. Så hvis du føler, at du ikke får nok hjælp fra din praktiserende læg, så bør du kontakte Forældre og Fødsel Ammerådgivningen på tlf. 70 23 14 00 eller pr. email fogf@fogf.dk. Her kan du bede om et dokument skrevet af en ammerådgiver og en børnelæge, hvilket er guld værd at vise din praktiserende læge.

Man skal være opmærksomme på følgende symptomer:

Brændende smerte i brystvorterne – denne brændende smerte i brystvorterne fortsætter under hele amningen og kan nogle gange fortsætte, selvom amningen er fuldendt.

Stikkende eller brændende smerte i brystet – ofte breder den stikkende og brændende smerte sig fra brystet til ryg og skulder. Smerten i bryst, ryg og skulder tiltager normalt hen imod slutningen af amningen og bliver allerværst efter amningen. Især om natten er smerterne voldsomme. Smerterne kan endda opstå uden at ramme brystvorterne.

Behandling af svamp på brystvorter

Følgende forholdsregler for, hvordan man kan forhindre svamp på brystvorter anbefales:

– Ammeindlæg skal skiftes hver gang.

– Vask sengetøj, håndklæder og bh ved 60 grader – køb kun tekstiler, der kan tåle 60 grader.

– Ammeindlæg skal skiftes hver gang. Brug sengetøj, håndklæder og en bomulds-bh, som kan vaskes ved 60 grader.

– Undgå søde sukkerholde sager, da disse fremmer svampenes vækstbetingelser.

– Har barnet belægninger (trøske) i munden, bør trøskene fjernes med en våd gaze-serviet på en finger. Gaze-servietten kan evt. gøres våd med Danskvand, da Danskvands sure pH-værdi hæmmer svampevækst.

– Du skal huske at tørre dine brystvorter efter amningen, da fugtighed fremmer svampes vækstbetingelser.

– Bruges sut og flaske, skal alle dele koges dagligt i 10 minutter. Når svampeinfektionen er ovre, skal I købe nye sutter og flasker. Klik her for at se de sutter og sutteflasker vi anbefaler

Ved at følge disse forholdsregler vil du behandle årsagerne til svamp på bryst og brystvorter – og ikke symptomerne. Derved vil du mindske risikoen for dannelsen eller gendannelsen af svampeinfektion på dine brystvorter.

Den udbredte brug af antibiotika fremmer også svampeinfektion på brystvorter. Mange gravide kvinder og nybårne mødre modtager antibiotika – ofte med tvivlsom berettigelse.

Hvis du allerede får behandling for symptomerne af svampeinfektion spå dine bryster eller brystvorter, bør du ALTID følgende ovenstående forholdsregler, da du herved vil fjerne eller mindske risikoen for, at svampeinfektionen opstår igen.

Da smitten sker frem og tilbage mellem mor og barn, er det vigtigt, at begge behandles samtidigt. Selv hvis kun det ene bryst er inficeret med svamp, skal begge brystvorter behandles, da barnet også sutter på den anden brystvorte.

Medicinsk behandling af moderen

Der smøres et tyndt lag Nystatin (Mycostatin) på brystvorterne og Areola efter hver amning (dog højst 8 gange i døgnet) i mindst 14 dage – evt. 14 dage efter moderen er symptomfri. Hvis der ikke er virkning efter længere tids salvebehandling og ovennævnte råd er fulgt nøje, går man over til systemisk behandling.

I mildere tilfælde gives: 50 – 100 mg fluconazol daglig i en til to uger.

Ved mere udtalt infektion: Gives 200 mg fluconazol som mætningsdosis første dag og herefter 100 mg i 14 dage.

Medicinsk behandling af barn

Munden pensles med nystatin mikstur 8 gange daglig efter amningen (Mange anbefaler også Miconazol mundhule-gel). Man bruger en finger, evt. gaze til at påføre medicinen på indersiden af barnets kind, gummer og tunge.
Behandlingen fortsættes, så længe moderen behandles og uafhængig af, om barnet har tegn på infektion eller ikke.

Bleregionen smøres med samme salve, som anvendes til brystet, 4 gange i døgnet. Lad gerne barnet ligge lidt uden ble for at lufte sig.